Algemeen: Rein Zwart overleden

HEERENVEEN - Kort na het overlijden van Egbert Lagro heeft de wielersport opnieuw een zeer gewaardeerd persoon verloren. Rein Zwart (1936 - 2022) is zaterdag 23 april in Heerenveen overleden. Rein is 85 jaar oud geworden.
Rein was een sympatiek persoon. Hij heeft in zijn leven veel vrijwilligerswerk verricht. Vooral de sport had zijn aandacht. Rein was op vele disciplines inzetbaar, maar de wielersport en het schaatsen had hij in zijn hart gesloten. Ook het vakbondswerk schuwde hij niet. Rein is voor zijn vele vrijwilligers activiteiten diverse malen onderscheiden. Zijn belangrijkste waardering was de koninklijke onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Rein was een erg vriendelijk man met veel liefde voor de sport. Hij genoot van mooie en onverwachte resultaten. Van bla-bla moest hij niets hebben, Rein was meer van 'eerst doen en dan zien'. Hij ging recht door zee. Als je hem belazerde, dan was het niet best! Bewust een stuk van de route afsnijden, dan werd je accuut uit koers gehaald.

Wielrennen
Rein kwam op twintigjarige leeftijd in aanraking met het wielrennen. Hij had geen enkele actieve ervaring in deze sport, toch had een buurman van Rein wel vertrouwen in hem. Die betrok Rein als assistent bij hometrainer wedstrijden. Niet veel later ook bij wv Olympia (Heerenveen). Daarmee begonnen zijn organisatorische en bestuurlijke activiteiten. Eerst in het wielrennen, later ook in het schaatsen. 

Bij Olympia groeide Rein van gewoon bestuurslid uit tot voorzitter (1964-1984). Zijn organisatorische zaken kwamen bij wv Olympia ook goed tot zijn recht. Zo was hij nauw betrokken bij veel criteriums en klassiekers.
Rein trad in 1962 toe tot het jurycorps van district Friesland, later van district Noord. In ruim vijftig jaar heeft hij daarin alle functies bekleed, zowel regionaal als nationaal. In diverse klassiekers trad hij als wedstrijdleider op.

Schaatsen
In 1968 werd Rein door de directeur van Thialf als scheidsrechter betrokken bij schaatswedstrijden. Hij heeft er vooral een belangrijke rol gespeeld in het verder ontwikkelen van het marathonschaatsen. Niet alleen in Thialf, maar ook in internationale wedstrijden en Alternatieve Elfstedentochten.
Samen met zijn broer Wolter regelde hij het parkeren bij grote evenementen in Thialf. Als Coordinator Beveiliging voelde Rein zich daar op zijn plaats.

Overige activiteiten
Rein was ook naast de sport actief als vrijwilliger. Zo was hij tourbegeleider bij de Concerttours van de Ierse folkband The Dublinners door Nederland en Belgie
Bij zijn werkgever Tektronics zat hij namens FNV.IB jaren in de ondernemingsraad, zowel als lid en als voorzitter.
Voor de Heerenveense Ondernemingsvereniging HOV was hij betrokken bij de verkiezing van Vrijwilliger van het Jaar van de gemeente Heerenveen.

Onderscheidingen
Rein is voor zijn onvoorwaardelijke inzet voor de wieler- en schaatssport op diverse momenten onderscheiden. Zijn vereniging wv Olympia benoemde Rein tot Erelid. Het hoofdbestuur van de KNWU heeft hem onderscheiden met zowel het Zilveren Wiel als het Gouden Wiel.
De KNSB benoemde hem tot Lid van Verdienste.

Ook buiten de sport werden zijn vrijwilligers activiteiten erkend. Zo benoemde de FNV IB hem tot Lid van Verdienste. Van de HOV ontving Rein de Zilveren Pepernoot. Deze prijs wordt jaarlijks door de Heerenveense Ondernemers Vereniging toegekend aan iemand die zich binnen de Heerenveense gemeenschap verdienstelijk heeft gemaakt.

Voor al zijn vrijwilligers activiteiten is Rein koninklijk onderscheiden met de benoeming tot "Lid in de Orde van Oranje Nassau".