Algemeen: Lucas Bruins geëerd met Glazen Wiel KNWU Noord

ASSEN - Lucas Bruins is zaterdag 27 november onderscheiden met de Waarderingsprijs van district KNWU Noord: het Glazen Wiel. Districtsvoorzitter Rikus Bartol reikte hem het kleinood uit tijdens de jaarlijkse vrijwilligersdag van Stichting Ondersteuning Wielersport (SOW) Assen.

Lucas Bruins heeft zich meer dan zestig jaar als vrijwilliger ingezet voor de wielersport. Hij raakte er via zijn oudere broer Max bij betrokken. Eerst als 'hulpje' achter de schermen, maar al gauw werd het serieus. Bij diverse verenigingen/stichtingen zette hij zich in als organisator of penningmeester. Na de Jeugdtour Assen volgden de WSV Assen en de SOW Assen. Lucas was ook nauw betrokken bij de oprichting van de WSV Assen.

Samen met zijn broer Max ijverde hij voor de aanschaf van de houten wielerbaan van Ahoy Rotterdam. Helaas kwam die niet verder dan de opslag bij hun "Wielerhome" (Later zelfs tot de brandstapel!). Maar uiteindelijk resulteerde hun inzet wel tot de aanleg van de huidige Kombaan van het Regionaal Wielercentrum Noord.
Deze aimabele en geduldige man geeft nooit op en heeft voor alles een oplossing. Dat kwam in 2003 van pas bij het tot stand brengen van de fusieclub WV Meteoor Assen- Roden.

Lucas voelde zich zeer vereerd met de waarderingsprijs. Geëmotioneerd sprak hij een mooi dankwoord uit en had daar ook nog een kwinkslag in petto:
"Dank je wel voor de mooie woorden. Ik zal het Glazen Wiel aan mijn broer Max geven, die krijgt vaak de waarderingsprijzen..... Maar ik begrijp dat deze voor mij is!"

De motivatie voor het toekennen van de Waarderingsprijs is in bijgevoegd pdf - bestand weergegeven


Waardering Zwannie Buins en Geert Jan en Joke Diertens
Tijdens dezelfde vrijwilligersdag werden door het bestuur van SOW Assen nog drie personen in het zonnetje gezet. 
Zwannie Bruins is vanaf het midden van de jaren '80 als vrijwilliger actief in de wielersport. Zij was vooral sterk in de bediening. Dat begon tijdens de Jeugdtour. Een week lang liep ze dan van 's morgens vroeg tot 's avonds laat de benen onder de kont vandaan om de jeugdrenners, maar vooral de begeleiders -veelal de ouders- te bedienen.
In het Wielerhome was ze vanaf midden jaren '90 actief bij de wekelijkse activiteiten als klaverjassen, bingo's, vergaderingen van diverse andere verenigingen en organisaties. Ook bij de grote wielerevenementen als de Dorpen omloop, het Land van Bartje en natuurlijk de Jeugdtour van Assen was ze present.
De laatste jaren verzorgde ze tijdens de Drentse fietsvierdaagse ook de maaltijden voor de deelnemers en campinggasten.

Geert Jan en Joke Diertens begonnen begin jaren '90 als vrijwilliger bij de Jeugdtour. Het Wielerhome van SOW Assen werd vanaf die tijd min of meer hun tweede huis. Als ware professionals runden zij het zalencentrum. Joke zwaaide daarbij de scepter in de kantine van het wielerhome. Tijdens de jeugdtour waren zij als verkeersregelaar actief bij diverse, veelal wieler(sport) gerelateerde, evenementen in Noord en Oost Nederland.
Gert Jan was beroeps chauffeur. Die kwaliteit werd ingezet bij het besturen van Jurybussen tijdens de Jeugdtour. Ruim tien jaar geleden vroeg Bé Zwiers uit Gieten om voor hem jurybussen door het hele land te willen gaan rijden. Tot aan de Corona pandemie heeft hij gastvrij de juryleden met koek en koffie ontvangen, maar vooral met heel veel hartelijkheid.

De vrijwilligers in de zon gezet door SOW: vlnr Zwannie Bruins, Lucas Bruins, Joke Diertens en Gert Jan Diertens