Wegwielrennen: Pieter Weening beëindigd wielercarrière

FRANEKER - Het management van de professionele wielerploeg Trek-Segafredo heeft bekend gemaakt dat het contract van Pieter Weening (39) niet verlengd wordt. Pieter had niet zoveel tijd nodig om over zijn verdere carrière na te denken. Na het opheffen van zijn ploeg Roompot, vorig jaar, dacht hij er al aan. Pieter heeft nu besloten om te stoppen als wielrenner.

Pieter is blij met wat hij heeft bereikt in bijna twintig jaar als profwielrenner over de wereld te hebben gereisd. Hij wil nu rusten en in het Belgische Lanaken genieten met zijn vrouw en twee kinderen. Hij heeft wel enkele ideeën om in de toekomst terug te keren in de wielersport.
Pieter Weening is geboren en getogen in het Friese Harkema. Hij komt uit een groot gezin dat wielrennen ademt. Zeven kinderen begonnen bij de WV Drachten als jeugdrenner/-renster. Pieter bleek over het meeste talent te beschikken, met maar een doel voor ogen: profwielrenner worden. Dat is gelukt. Pieter kan terug zien op een geslaagde carrière. Klimmen was zijn beste kwaliteit. Al in zijn nieuwelingen tijd werd hem een mooie toekomst voorspeld. Sportjournalist Bert Wagendorp zag in hem zelfs een mogelijk toekomstige winnaar van de Tour de France!

Ploegen
Pieter werd als tweedejaars Junior in 1999 opgenomen in de Rabobank familie. Van daaruit stroomde hij via de beloften ploeg (2002) door naar de echte profploeg van de Rabobank (2004). In 2012 stapte Pieter over naar het Australische team Orica GreenEDGE. In 2016 kwam hij naar Nederland terug door een verbintenis aan te gaan met Roompot. Na het opheffen van die ploeg per 2020 was hij er eigenlijk al klaar mee. Toen ploegleider Steven de Jongh van Trek-Segafredo hem vroeg nog een jaar voor zijn ploeg te fietsen hapte hij alsnog toe. Hij zou Vincenzo Nibali helpen in de Ronde van Italië. Een valpartij over een bidon in de vierde etappe van die ronde dwong hem op te geven wegens een hersenschudding. Pieter had een beter afscheid verdient.

Aansprekende resultaten
Als junior toonde Pieter zijn klimmerskwaliteiten met de zege in de aansprekende Classique des Alpes (Frankrijk).
In zijn beloften periode won hij in 2002 zijn enige Nederlandse titel. Maar de winnaars van de eindklassementen in de Thuringen Rundfahrt en de Transalsace – Transregio mogen er ook zijn.

Pieter behaalde als prof dertien overwinningen. Zijn eerste en mooiste was de etappezege in de Tour de France van 2005. Wie herinnert zich niet de bloedstollende sprint met Andreas Klöden in Gérardmer. Met minder dan een banddikte verschil passeerde hij de finishlijn als winnaar.
In de Giro won Pieter twee etappes (2011 en 2014). Na de winst in 2011 droeg Pieter zelfs vier dagen de rose leiderstrui.
Maar ook de eindzeges in de Ronde van Noorwegen en de Ronde van Polen mogen er zijn.
Dat hij in 2005 voor eigen publiek de Ronde van Surhuisterveen won heeft voor Pieter ook veel waarde.

Pieter kan 'grutsk' zijn op wat hij heeft bereikt. Zijn carrière is geslaagd!

Pieter leidt in de Ronde van Surhuisterveen 2016 de kopgroep, gevolgd door provinciegenoot Lieuwe Westra en zijn jongere broer Andries. (foto: Bernard Pijper)