Algemeen : Sportief lief en leed tijdens Corona crisis

FRANEKER - Tijdens de corona crisis zijn we in ons district geconfronteerd met mooie en verdrietige momenten. Kampioenen zijn geëerd, markante personen zijn ons ontvallen. Maar niet alles is tot ons gekomen. Daarom een update van het wel en wee binnen ons district.

Verdrietige momenten. 
De afgelopen weken zijn twee personen overleden die veel voor de wielersport in het noorden hebben betekend: Fré Bos en Hans Klauke.

Fré Bos
Op zondag 20 september overleed Fré Bos (Assen) op 88-jarige leeftijd. Hij stond bekend als de 'Eigenzinnige Godfather' van het veldrijden. Maar Fré was veel meer dan dat. Hij was ook een vrij goede wielrenner. Zijn eerste wedstrijd won hij op een gewone fiets. Hij heeft zelfs eens een wedstrijd gewonnen met twee ronden voorsprong. Fre heeft in totaal ongeveer veertig wedstrijden gewonnen, waaronder het kampioenschap van het Noorden (Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel)

Na zijn actieve wedstrijdcarrière legde Fré zich toe op het trainen en begeleiden van renners. Daarbij begaf hij zich dikwijls op eigen wijze buiten de gebaande paden van het trainersvak. Zijn veldrittrainingen in de bossen rond Steenbergen zijn bekend en beroemd. Hij bracht er hele generaties renners groot. Tientallen renners heeft hij begeleid tot Nederlands kampioen. En dat niet alleeen in het veldrijden!
Fré heeft als ploegleider en begeleider met veel nationale toppers gewerkt. Zo trad hij op als begeleider van nationale selecties in binnen- en buitenland.
Als grote blijk van waardering voor zijn inzet voor het wielrennen is Fré Bos in 1992 onderscheiden met het Zilveren Wiel van de KNWU.

Hans Klauke
Hans Kauke (Assen) overleed op 6 oktober op 86-jarige leeftijd. Hans begon zijn sportieve loopbaan als voetballer bij Asser Boys. Vanaf zijn veertiende verjaardag is hij 'zijn' club altijd trouw gebleven. Hij heeft het in zijn actieve voetbalcarrière gebracht tot enkele invalbeurten bij het eerste elftal.
Naast voetbal was hij ook fan van wielrennen. Hans werd lid van de wielervereniging Meteoor (later gefuseerd tot Meteoor-Assen-Roden). Hij is daar 40 jaar lid geweest en heeft de vereniging 25 jaar als voorzitter geleid.
Ook voor allerlei andere organisaties is Hans actief geweest. Voor al zijn maatschappelijke activiteiten is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
In 1990 is Hans onderscheiden met het Zilveren Wiel van de KNWU.

Mooie momenten
Tijdens de periode van het versoepelen van de corona maatregelen kon er toch weer hier en daar gekoerst worden. Door renners/rensters uit ons district zijn toen enkele fraaie podiumplaatsen behaald op nationale en internationale kampioenschappen.

NK Tijdrijden Chaam
Op zondag 13 september 2020 is in Chaam het NK tijdrijden voor de jeugd cat. 5, 6 en 7 en voor de nieuwelingen en junioren gehouden. Ook belofte vrouwen U23 kwamen aan de start.
Maureen Abma (Wolvega) werd in Categorie 5 tweede. Ze kwam na 5,6 kilometer slechts 1,26 seconden te kort op winnaar Caden Jagt.
Haar broer Elmar Abma deed het iets beter: hij won bij de Nieuwelingen. Zijn voorsprong van zeven seconden op Vincent van Dorp was ruim voldoende om de titel te pakken.
Tibor del Grosso (Eelde) finishte met een gemiddelde van ruim 47 kilometer per uur als tweede bij de junioren. Na 25,8 kilometer kwam hij slechts 1,16 seconden tekort op kampioen Loe van Belle.
Bij de junior vrouwen stond Daphne Kreulen als vierde net naast het podium

Voor de resultaten van overige deelnemers uit ons district kan de site van de KNWU geraadpleegd worden

EK Baan Beloften Fiorenzuola
Maaike van der Duin (Assen) heeft vrijdag 9 oktober tijdens het EK baanwielrennen voor Beloften in het Italiaanse Fiorenzuola een zilveren medaille gewonnnen op het onderdeel scratch. Ze kwam in de eindsprint een halve fiets te kort op de Italiaanse Martina Fidanza. Het brons was voor de Portugese Maria Martins. Maaike was blij met het resultaat: "Het was afwachten wat ik kon tegen de overwegend een paar jaar oudere rensters. Het ging eigenlijk heel goed. " 
Vorig jaar won ze op dit onderdeel het brons bij de Junioren.

 

Zilver voor de teleurgestelde Tibor, 'a split of a second' van goud.