Algemeen: Andries en Emi Nieuwenhuis Koninklijk onderscheiden

SURHUISTERVEEN - Andries en Emi Nieuwenhuis zijn vrijdag 24 april beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen heeft hen daar telefonisch over geïnformeerd. Zodra het coronavirus het weer toelaat, krijgen de gebroeders Nieuwenhuis het lintje alsnog feestelijk uitgereikt. De beide heren hebben zich verdienstelijk gemaakt op een breed maatschappelijk terrein en doen dat nog steeds.

Andries is 15 jaar als redacteur actief geweest voor clubblad "Op 't Kantsje" van de WV Drachten. Bijna vanaf het begin is hij betrokken bij de organisatie van de (Prof)ronde van Surhuisterveen, ook als lid van Wielercomité Surhuisterveen. Andries maakte daarnaast naam als jurylid en microfonist tijdens wielerwedstrijden. In de wielersport en de schaatssport stond hij zowel regionaal als nationaal aan de microfoon tijdens wedstrijden. Hij werd in de wereld van de sport een bekende verschijning.
Daarnaast is Andries actief voor de Protestantse Gemeente Surhuisterveen–Boelenslaan. Hij is daar mede verantwoordelijk voor het tot stand komen van het kerkblad "Kruispunt".

Andries is eerder door de KNWU onderscheiden met het Zilveren Wiel (2001) en het Gouden Wiel (2019)

Emi stond aan de wieg van de Profronde van Surhuisterveen en maakte maar liefst 36 jaar deel uit van het Wielercomité Surhuisterveen. Hij is mede grondlegger van de Centrum Cross van Surhuisterveen. Emi is ook initiatiefnemer van de Pieter Weening Classic. Met een fietsactie voor Bangladesh haalde hij € 100.000 op.
Naast sportieve activiteiten heeft hij zich ook ingezet voor de Protestante Gemeente Surhuisterveen-Boelenslaan. Hij was binnen de Gemeente 16 jaar diaken. Tevens was hij binnen de Gemeente actief bij de groep 'autodienst'.

Emi is in 2006 door de KNWU onderscheiden met het Zilveren Wiel.

Emi (links) en Andries met de bloemen (bron foto: TFC Surhuisterveen)