paracycling: Noordelijke kanshebbers naar Paralympics


FRANEKER - District Noord is met drie wielrenners met en lichamelijke beperking vertegenwoordigd op de Paralympische Spelen. Die worden van 7 -18 september gehouden in Rio de Janeiro. Alyda Norbruis (Ureterp), Arnoud Nijhuis (Balkbrug) en Tristan Bangma (Donkerbroek) hebben alle drie medaillekansen.

Alyda Norbruis gaat voor de tweede maal naar de Paralympics. In 2012 won ze in Londen zilver op de 500 meter tijdrit, klasse C2.  Alyda is in deze klasse tevens wereldrecordhoudster op deze afstand. Zij is ook regerend wereldkampioene op dit onderdeel. In haar carriere stond ze op de 500 meter al drie maal op het hoogste treetje van het erepodium. Op de 3 kilometer achtervolging werd ze vorig jaar in Apeldoorn ook wereldkampioene.

Arnoud Nijhuis kan zowel op de weg als op de baan uit de voeten. Hij is de regerend wereldkampioen op de 1 kilometer tijdrit, klasse C1. Op de weg werd hij ook al eens wereldkampioen in 2013. In 2014 volgde een derde plaats op de wegwedstrijd.

Tristan Bangma is visueel gehandicapt. Hij rijdt daarom op een tandem, categorie B. Voormalig Olympisch medaillewinnaar Teun Mulder is daarop zijn piloot. Hun kwaliteiten liggen op de sprint en de 1 kilometer tijdrit. Op beide disciplines werden ze tweede op de wereldkampioenschappen van 2016. Tristan schat hun kansen op de kilometer tijdrit het hoogst in: "Een medaille op de 1 kilometer is reeel"

Naast deze drie kanshebbers is ook Kim van Dijk (Winsum, Groningen) van de partij. Zij is de pilote van Odette van Deutekom. Samen wonnen ze in Londen 2012 op hun B1 tandem goud op de baan en brons op de weg. In Rio behoren ze opnieuw tot de medaillekandidaten.

Bondscoach Eelke van der Wal verwacht veel van de baanrenners: "Niet iedereen zal goud winnen, maar het kán wel.”